Istoria Bisericii

Fotografii istorice

Previous Image
Next Image

info heading

info contentScurt istoric al bisericii „Acoperămîntul Maicii Domnului”:

Biserica cu hramul „Acoperămîntul Maicii Domnului” a fost înfiinţată în anul 1912 atunci când văduva Alexandra Suprunenco a a lăsat prin testament lotul de pămînt pe care îl deţinea Unităţii Militare Nr. 14 din sectorul 5 al capitalei pentru construcţia unei biserici. Prin acelaşi testament ea a donat şi 5000 mii de ruble pentru începerea lucrărilor de construcţie iar după cîteva luni a mai donat alte 5000 ruble.
În acelaşi timp departamentul de construcţii al conducerii Guberniei Basarabia a aprobat planul pentru construcţia Bisericii militare. Imediat după aprobarea planului de construcţie a fost creată o comisie de construcţie care avea să conducă lucrările pentru înălţarea lăcaşului sfânt. În fruntea acestei comisii se afla comandantul Unităţii Militare a 14-a. Supravegherea tehnică a construcţiilor a fost încredinţată inginerului Vladimir Nikolaevici Ţâganko. În acea vreme V.N. Ţâganko era arhitectorul principal al oraşului Chişinău.
În vara anului 1912, Alexandra Suprunenco a murit. Pentru că suma de bani de 10 mii de ruble pe care a donat-o ea nu era suficientă pentru ridicarea Bisericii, comisia pentru construcţia Bisericii Militare s-a adresat la autorităţile municipale cu rugămintea de a li se acorda ajutor pentru finalizarea lucrărilor. Pentru finisare tuturor lucrărilor şi pentru înălţarea clopotniţei mai erau nevoie în acel moment de grea cumpănă încă 2316 de ruble, bani pe care comisia nădăjduia să îi primească de la autorităţi.
În octombrie 1912 autorităţile oraşului au aprobat cererea Comisiei şi au dispus ca suma solicitată să fie transmisă pentru ca lucrările să poată continua. Însă, cum s-a adeverit pe parcurs, nici aceşti bani nu au fost suficienţi pentru ridicarea integrală a Bisericii.
Imediat după finalizarea construcţiei Bisericii Militare, comandant Unităţii Militare a 14-a s-a adresat ierarhilor cu rugămintea ca să fie exprimat acordul imediat pentru sfinţirea Bisericii, care urma să fie efectuată pe data de 17 februarie 1913.
Pe data de 15 februarie 1913 a fost efectuat un control tehnic al construcţiei recent finalizate în care s-a constatat că Biserica a fost aproape totalmente finalizată, cu excepţia clopotniţei. S-a mai constat că planul arhitectural a fost respectat. Astfel, concluzia acestei verificări a fost că la momentul acela nu existau obstacole din punct de vedere tehnic care ar fi împiedicat efectuarea sfinţirii lăcaşului.
În timpul puterii sovetice biserica a fost închisă şi a servit drept depozit sanitar al unităţii militare. După anul 1992 biserica a fost redeschisă trecind din gestiunea Ministerului apararii in obladuirea Mitropoliei Moldovei,reorganizata in „Com.Rel.Biserica cu hramul Acoperamintul maicii Domnului”, iar între anii 1994-1995 din cauza unui perete care a cedat, biserica a fost demolată.
Pentru desfăşurarea serviciilor divine a fost construită o biserică mai mică, bine amenanjată. Iar pe locul vechii biserici s-a pus temelia pentru construcţia unei biserici noi. Reconstituirea bisericii se desfasoara, incepind cu anul 2013, luna aprilie, dupa proectul fostei biserici ,,MILITARE’’. In acelasi an, la 13 octombrie, s-a marcat jubileul de 100 ani, precum si sfintirea de catre IPS.Vladimir Mitropolitul Chisinaului si Intregii Moldove a petrei de temelie al noului edeficiu bisericesc. Aceasta va avea doua nivele: biserica de iarna – in subsol si de vara la nivel superior,deasemenea pe parcursul anilor in teritoriul bisericii a fost construit casa parohiala,trapeza,sapata fintina,imprejmuirea cu gard,precum si infrumusetarea teritoriului. Acesta este situat la str. Cornului 8 (Buiucani, adresa modernă).Preoti slujitori:Prot.Mitr.Emilian Navin 1992—2009

Prot.Victor Luchin 2009—Prezent

IMG_0014